A babavárás izgalmas időszakában előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy „ki legyen benn a szülésnél”.

Az utóbbi években látszik az a pozitív trend, hogy az apukák egyre inkább szeretnének részesei lenni ennek a fontos családi pillanatnak: támogatni a párjukat a szülés során, és az első között megpillantani és karba venni újszülött csemetéjüket. Ez mindenképpen nagyon hasznos a baba számára, hiszen ilyenkor érzi, hogy egy szerető közegbe kerül, ahol már nagyon várták a megérkezését.

Előfordul azonban mégis, hogy az anyuka vagy az apuka feszeng az apás szülés gondolatától, így ezeket az aggodalmakat fontos előre letisztázni és mindkét fél számára megfelelő megoldást találni. Ebben segíthet, ha az alábbi kérdéseket tisztázzuk, amennyiben szeretnénk, hogy az apa is ott legyen a szülésnél:

Mennyire szeretnénk, hogy az apa „mindent” lásson?

Vannak, akik tartanak a vér, testnedvek és/vagy orvosi beavatkozások látványától, vagy nem akarják látni az anyuka intim táját szülés közbeni formájában. Ilyen esetekben érdemes a kismama feje mellett elhelyezkedni és onnan szemlélődni – ez a póz nagyon előnyös ahhoz is, hogy az anyát segítsük megerősítésekkel és simogatással. Amennyiben ez még így sem komfortos bármelyik félnek, meg lehet beszélni előre azt is, hogy az apa egy kis időre elhagyja a szülés helyszínét, amikor a szülés a végső fázisába érkezik.

Szeretnénk-e videót, fényképet készíteni a szülésről?

Ez egy életre szóló pillanat, amit sokan örömmel dokumentálnak. Érdemes azonban előre letisztázni, hogy a szülés melyik fázisában, mit (nem) láttatva készüljön a felvétel. Fontos ebben az esetben, hogy a kismamáé legyen a végső szó, hiszen általánosságban elmondható, hogy a felvétel készítése zavarhatja az anyukát, ami felesleges stresszt és ezáltal fájdalmat generálhat a szülés közben.

Mit (ne) csináljon az apa a vajúdás, szülés közben?

Ez talán a legnehezebben megválaszolható az első babájukat váró párok számára. Sok apuka (és anyuka) nem tudja, hogy mire számíthat a szülőszobában, ott mi fog történni, mivel tud segíteni. Ismereteik nagy része filmekből, internetről vagy ismerősöktől származik, amely információforrások sok esetben félrevezethetőek és ijesztőek lehetnek: az apukákat tehetetlennek és kétségbeesetten aggódónak festhetik le. Fontos ezért, hogy az apukák is tudatosan készüljenek a szülésre, az anyukákkal együtt. Így már a várandósság alatt be lehet gyakorolni olyan technikákat (pl. megerősítések, masszázs), amellyel az apa aktív szereplőként, magabiztosan és hatékonyan tudja támogatni az anyát a szülés során.


A HypnoBirthing szülésfelkészítő tanfolyamnak is központi része, hogy felkészítsük az apukákat vagy a szülési kísérőtársat erre az aktív támogató szerepre. Hiszünk abban ugyanis, hogy a szülés igazi családi esemény, és az anyuka számára a hozzá legközelebb álló személy(ek) segíthet(nek) megteremteni azt a biztonságérzetet, amely szükséges egy nyugodt és könnyebb szüléshez. Az apukák a képzésen számos jól hasznosító eszközt tanulnak (pl. relaxáció támogatás, érintő masszázs, vajúdást/szülést segítő pózok, megerősítések), amellyel egyrészt segíthetik párjukat a szülés során, másrészt már a várandósság alatt elmélyíthetik kapcsolatukat születendő gyermekükkel.

Gábor az első gyermeke születése előtt vett részt a HypnoBirthing® tanfolyamon, és így foglalta össze tapasztalatait:

„Feleségem az első gyerekünkkel volt terhes és ajánlotta, hogy menjünk el egy ilyen tanfolyamra. Először nem értettem nekem miért kell elmennem, hiszen én, mint apa/férj semmit nem tudok ott csinálni a szülőszobában, maximum fogni a feleségem kezét, amíg ő megszüli a gyereket. Az első pozitív élményem már az volt, hogy a tanfolyamon résztvevő kismamák többsége a párját/férjét hozta el, szóval nem éreztem magam egyedül, mint férfi. Maga a tanfolyam nagyon bensőséges volt: mindent kristálytisztán elmagyaráztak, sőt olyan dolgokat is, amikről azt se tudtam, hogy létezik. Megértettem a születést, mint fizikai folyamatot és rájöttem, hogy igenis óriási szerepem van az egészben, hogy segítsek olyan környezetet teremteni, amelyben a kismama nyugodtan, zavartalanul figyelhet saját magára. Láttam videón szép, nyugodt szüléseket, szülés előtti vajúdásokat, anyukák hogyan élik meg a szülést: azok a technikák, amiket az anya minden nap begyakorolt nagyon-nagyon hasznos volt szülés közben. Azt is megértettem, hogy ha nem is csinálok semmit ott a szülőszobában, csak állok és fogom a feleségem kezét, időnként megtörlöm az arcát és megerősítem benne, hogy szuperül csinálja, már az segít abban, hogy a rideg kórházi környezetet a kismama számára oldja. Tanultam különböző érintés- és simogatásformákat a tanfolyamon, ami szintén bevált, így a feleségem tényleg csak saját magára és a születendő gyermekünkre tudott koncentrálni.

Azt is megtanultam hogyan emelkedhetek felül a félelmemen, hogy mindent jól csináljak (azt a keveset). Legbelül a tanfolyam előtt féltem, hogy mi lesz, ha rossz helyre állok, sok vér lesz, ha a kismama ordibál és én meg azt se tudom, hogy mi történik; tehát szinte mindentől féltem, hiszen mint leendő apa soha nem bújtam a kismama magazinokat, weblapokat, csak a filmekben láttam korábban szülést. A tanfolyam után sokat gyakoroltam én is a feleségemmel a különböző megtanult technikákat és mire eljött a szülés pillanata, amikor ott álltam a kórházban a fejénél nem éreztem magam tehetetlennek, társnak éreztem magam. Voltak pillanatok, amikor tényleg úgy éreztem, hogy ha nem végeztem volna el a tanfolyamot sírva kirohanok, de szerencsére minden csodálatosan történt, elvágtam a köldökzsinórt bár úgy remegett a kezem, hogy először nem találtam el ollóval a zsinórt, de csak sikerült. ☺ Összefoglalva számomra megérte ez a tanfolyam minden elköltött forintját, és ha tehetném, kötelezővé tenném minden leendő apuka számára, mert ilyen pozitívan megélni a világnak ezt a csodáját, amikor a saját szememmel látom, hogy a feleségem a nő mit bír elviselni azért, hogy egy új életet adjon, akit én indítottam el az maga a CSODA.

A második gyerekről meg ne is beszéljünk, az csak úgy kiugrott az anyukából. ☺”