Természetes szülés

Békésen, nyugodtan, zavartalan környezetben

… a szeretteink biztonságot adó közelségében világra hozni a gyermekünket csodálatos élmény – minden Anyuka ilyenre vágyik a szíve mélyén.

Mégis, napjainkban a „természetes szülés” lett a kuriózum, és a mesterséges beavatkozásokkal „segített” kórházi szülés az általánosan elterjedt…

És hogyan is lehetne ez másképp, ha a médiából és a közvetlen környezetünkből is csak ezt halljuk?! Ijesztő szüléstörténeteket mesélnek az ismerőseink, elviselhetetlen mértékű fájdalmat látunk a filmekben a szülés során, és az egészségügy a szülészorvost tartja a szülési folyamat legfőbb irányítójának az Anya helyett.

Mégis egyre többen ismerik fel, hogy a szülésnek nem kell feltétlenül negatív élménynek lennie. Egy egészséges Anya esetében, aki egészséges babát hord a szíve alatt, és a terhessége is egészségesen zajlik, tulajdonképpen minden adott egy természetes, nyugodt szüléshez. Egyre több civil szervezet, elkötelezett szülésznő, dúla és szülészorvos segíti a háborítatlan szülés lehetőségének elterjedését, akár otthoni, akár kórházi körülmények között szeretne az Anya szülni.

Mitől természetes egy szülés?

Természetes úton született babáknak hívja az egészségügy azokat, akiket édesanyjuk hüvelyi úton hozott világra, azaz nem császármetszéssel születtek. A fenti definíció azonban nem veszi figyelembe, hogy a hüvelyi szülésig mennyi mesterséges orvosi beavatkozás (pl. oxitocin injekció, burokrepesztés, gátmetszés) után jutott el az Anya.

 

Éppen ezért szerencsésebb a háborítatlan szülés kifejezést használni az olyan szülésélmény leírására, amely során nincs külső beavatkozás a szülési folyamatba, csak speciális körülmény (vészhelyzet) esetében, egyéb esetben az Anya ösztönei, intuíciója és érzései irányítják a szülés menetét.

 

Dr. Gregory White már a múlt század elején megfogalmazta az elméletét számos háborítatlan szülés megfigyelése alapján, miszerint a természetes szülés legnagyobb gátja maga a félelem. A félelem ugyanis feszültséget generál a testben, ami akadályozza a szüléshez szükséges izmok megfelelő működését, így szülési komplikációkhoz vezethet.
A legfontosabb tehát egy háborítatlan szülés eléréséhez a szülési félelmeink teljes elengedése és egy zavartalan, biztonságot adó környezet megteremtése a szülés során. Bár ez utóbbit az otthoni, ismert környezetben könnyebb megteremteni, az otthon szülés nem az egyetlen módja egy természetes szülésélmény elérésének.

Kórházi szülés természetesen?

Megfelelő körültekintéssel kiválasztott kórház, szülésznő és/vagy szülészorvos, amelyek támogatják a háborítatlan szülés lehetőségét, szintén olyan biztonságot adó környezetet teremthet, amelyben az Anya képes csakis magára és a születendő gyermekére figyelni. Bár egy kórházi közeg sosem lesz teljesen beavatkozás mentes, hiszen kötelező vizsgálatok várhatóak, az Anya irányába mutatott támogatás és türelem a legnagyobb segítség, amit adhatnak.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor nincs lehetőség választani helyszínt és/vagy szülési segítőt, és az adott helyzetből kell kihozni a lehető legtöbbet. De ilyen esetekben is sokat tehetünk előzetesen tudatos felkészüléssel a szülésre. A szüléssel kapcsolatos félelmeink elengedése ugyanis tanulható, ahogy azok a technikák is, amik segítenek a nyugodt szülés megteremtésében bármilyen körülmény között. Ennek egyik legsikeresebb, világhírű módszere a HypnoBirthing®, azaz az ösztönös szülés.